Новини

И ЦЕРН ще се борят с коронавируса

Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ съобщи за създаването на специална работна група, чиито участници ще търсят възможности за използването на ускорителните системи и други ресурси на организацията за изучаване и борба с Ковид-19.
„ЦЕРН е водещата в света лаборатория за изучаване на физиката на частиците и в много от свързаните с тях области. Поради тази причина в наши ръце са съсредоточени големи ресурси, в това число и световната изчислителна система на Големия адронен колайдер, различни конструкторски цехове и лаборатории. А нашите специалисти притежават извънредно високо ниво на квалификация. Бихме искали до използваме и тези средства и знания в борбата с пандемията от Ковид-19“, заяви генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джаноти.
По нейните думи, работната група, създадена за координирането на тези усилия на ЦЕРН, ще си сътрудничи с други международни организации и европейски здравни структури за най-ефективното използване на ресурсите на ЦЕРН в борбата с коронавируса от нов тип.
През последните дни в организацията са постъпили стотици предложения за провеждане на експерименти, свързани с изучаването на вируса SARS-CoV-2, а също така за използването на различни съществуващи технологии от участниците в съвместни научни проекти в борбата с пандемията. Някои от тях вече са близки до реализация. Една от съвместните разработки е в сътрудничество на Б-екипа на Големия адронен колайдер при конструирането на системата за изкуствено дишане HEV. Тя бързо може да бъде сглобена с лесно достъпни компоненти и масово да бъде внедрена в болниците, където се провежда лечение на болни от Ковид-19.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us