Новини

И Роскосмос ще комерсиализира МКС

И Русия планира да си връща половината от загубите за експлоатацията на Международната космическа станция към 2025 година за сметка на комерсиализирането ѝ, съобщи директорът на Роскосмос Игор Комаров. Според Комаров това ще стане „за сметка на космическия туризъм, провеждането на експерименти и комерсиализацията на използването на МКС“, каза Комаров на форума „Русия – страна на възможностите“, цитиран от РИА-новости.

Общият обем на инвестициите на всички страни участнички през цялото време на проекта е над 150 милиарда долара. По-рано компанията S7 съобщи плановете си да вземе МКС на концесия след 2024 г. и да създаде на нейна основа транспортна система, кояти ще помогне да се обслужват товарите, който биха пристигали с междуорбитални транспортни буксири, ще се осъществява сглобяване на нови орбитални конструщзии. Това ще доведе до намаляване на разходите а осъществяване на по-нататъшните полети към космическото пространство. В рамките на Федералната космическа програма от 2016 до 2025 г. за МКС са планирани бюджетни средства над 250 милиарда рубли (над 4,38 милиарда долара).

Само преди месец САЩ обявиха, че прекратяват финансирането на МКС. Белият дом планира до 2025 г. орбиталният комплекс да премине изцяло в частни ръце с цел да бъдат спестени пари от федералния бюджет. В момента НАСА харчи между 3 и 4 милиарда долара годишно за експлоатацията на орбиталния комплекс.

Международната космическа станция е най-голямото и скъпото съоръжение в орбита около земята.

Автор

Geomedia Magazine




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us