Новини

Има ли живот в атмосферата на Венера?

С помощта на сондата „Акацуки“ са открити възможни следи от съществуването на микроби в гъстите облаци от сярна киселина в атмосферата на Венера. Това заявяват американски учени в статия, публикувана в края на март в списание Astrobiology, предава РИА „Новости“.

„Венера остава потенциално обитаема в течение на най-малко 2 милиарда години след образуването си, което е много повече, отколкото водата е продължавала да съществува на Марс, където днес търсим живот. По тази причина можем да говорим, че животът е можел да възникне на Венера и да се адаптира към новите условия“, заяви Санджай Лимайе от университета на щата Уисконсин в Медисън.

Въпреки сходните със Земята условия за формиране, Венера коренно се отличава от нашата планета по своя външен облик. Повърхността ѝ е нажежена до 462 градуса по Целзий, на нея няма вода. Планетата е покрита с вулкани, а атмосферата се състои от въглероден диоксид и сярна киселина. За момента сред учените няма единодушие, как Венера е успяла да се лиши от своите водни запаси да се превърне в гигантски парник.

Лимайе, който работи по мисията „Акацуки“, отдавна предполага за наличието на живот в атмосферата на Венера. Температурата на долния облачен слой е около 60 градуса по Целзий, а налягането е една атмосфера, условия подходящи за развитието на микробен живот.

Грегорз Слоуик, съавтор на публикацията в списание Astrobiology, насочва вниманието на учения към бактерии на Земята, които имат свойството да абсорбират светлината, подобно на открити такива тъмни участъци в облаците на Венера. Спектроскопски наблюдения, особено в ултравиолетовия спекър, показват, че тъмните петна са съставени от концентрирана сярна киселина и други неизвестни частици, абсорбиращи светлината. Тези тъмни петна контрастират до 30-40% в ултравиолетовия спектър, а при по-дълги дължини на вълните са заглушени. Те продължават да се проявяват с дни, непрекъснато променяйки тяхната форма и контраст, казва Лимайе. Според него тези петна може да са подобни на цъфтежа на водораслите, който се среща в езерата и океаните на Земята.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us