Новини

В САЩ Борисов обещава прозрачни конкурси за находищата за газ у нас

Когато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море, заяви Бойко Борисов по време на визитата си в САЩ. Това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес, подчерта бившият премиер на кръгла маса на тема „Енергийната сигурност“, проведена в Търговската камара на САЩ
във Вашингтон. Пред американския бизнес Борисов е обяснил, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух“ в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.

Председателят на ГЕРБ е информирал американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси, в България могат да бъдат изградени и паро-газови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна Европа.
Пред американския бизнес Борисов подкрепил официално идеята за създаването на общ Европейски енергиен съюз, а след това ЕС и САЩ да преговарят за доставките на втечнен газ от Северна Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар.
Чрез публично-частно партньорство на европейски пристанища могат да се изградят и терминали за доставка на втечнен газ, според Борисов.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us