Новини

Индексират цените за инфраструктурни проекти

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Камарата на строителите в България (КСБ) започват индексация в стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти в страната. Целта е по този начин да се отговори на повишаващата се инфлация, както и непрекъснато нарастващите цени на основните строителни материали и себестойността на строителната продукция.

От страна на Камарата бяха представени данни от НСИ, Евростат и други източници, от които е видно, че от месец  декември 2020 г. до месец ноември 2021 г. се наблюдава галопираща инфлация в цените на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите. Най-фрапиращо е покачването на цената при металните изделия – арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният ръст на цените до края на септември т.г., е  от 57% до 75%, а средногодишната инфлация е вече над 42%. Поскъпване с близо 64% се наблюдава и при  обработения дървен материал. При изделията от пластмаса  с 31% са поскъпнали тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с около 20%, а изолационните материали отчитат ръст от над 53%. С близо 57% е поскъпнал промишленият и природен газ, с над 33% рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% ел. енергията.  От Камарата прогнозират и ръст на цените на цимента и бетоновите изделия от догодина, заради по-висока цена на тока и природния газ. За сега при тях повишението  е от 11% до 15%. Подобна е ситуацията и при керамичните изделия.

Според данните на КСБ, средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ към момента се очертава около 6-7%.

Същевременно националната статистика на България не поддържа специфични индекси на цените на строителните материали и себестойността на различните  групи строежи и по този начин няма реална оценка на случващото се в сектора.

Създава се работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и др., които да изработят национални индекси за цени на основните строителни материали  и основните групи СМР и строежи. За целта ще се ползва опита на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които имат подобна статистическа система, стъпвайки на възможностите, давани от  българското законодателство.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us