Новини

Индия с изключително съоръжение

Индийският премиер Нарендра Моди откри стратегически магистрален тунел в Хималаите, близо до индийско-китайската граница, предаде ДПА.
Съоръжението влиза в експлоатация на фона на обтегнатите отношения между Индия и Китай по спорната граница в източния район Ладах. Тунелът с дължина 9,02 км ще предостави целогодишен шосеен достъп до Ладакх от останалите части на Индия.
Регионът обикновено остава изолиран от света през шест месеца от годината, когато достъпът през двата хималайски прохода към него е блокиран от сняг.
Тунелът „Атал“ ще даде нова сила на граничната инфраструктура на Индия, каза Моди при тържественото откриване.
Строителството на тунела продължи над 20 години. Съоръжението е наречено на името на бившия премиер Атал Бихари Ваджпаи, който направи първата копка на проекта през 2002 година.
Тунелът, построен на над 3000 метра над морското равнище, ще намали времето за пътуване между град Манали в щата Химачал Прадеш и Лех, основния град на Ладах, с четири до пет часа, посочи кабинетът на премиера.
Тунелът също така ще даде възможност да се подсигури целогодишното снабдяване на войските, разположени по спорната неформална граница с Китай.
Индия и Китай в момента преговарят за намаляване на напрежението и изтегляне на войските от региона.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us