Новини

Индия ще лови неутрино с най-мощния магнит на Земята

Индия започна строителството на подземна лаборатория за изучаване на частицата с най-малка маса, за която се приема, че е равна на 0, и участва само в слабо и гравитационно взаимодействие – неутриното.

За целта се създава най-големият магнит в света с тегло 50 000 тона. Съоръжението е 4 пъти по-тежко от магнита на Големия адронен колайдер в Европейския център за ядрени изследвания.

Първоначално лабораторията е трябвало да бъде построена в щата Тамил Наду, но еколозите блокирали проекта заради резервата за тигри и слонове наблизо. Съоръжението ще бъде построено в дълбока пещера на около 100 км от най-стария индийски град Мадурай.

Лабораторията ще е на дълбочина 1,3 километра. Ще има три сектора, като в най-големия от тях (с размери 132 на 26 на 30 метра) ще се намира неутриновият детектор.

Задачата на проекта е за проследи неутриното при взаимодействието на космическите лъчи и атмосферата на Земята. Магнитът – ловец на частицата, ще бъде разположен дълбоко, за да се изолира от „шума”, създаван от другите частици.

Сложността при изучаването на най-малката частица, която пътува през материята, е в това, че тя няма електричен заряд и не се подчинява на силните ядрени сили. За да реагира, е необходимо буквално да се сблъска с молекула. Вероятността за такова събитие, дори при плътен поток неутрино, е незначителна.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us