Новини

Индийският модул прати снимка от Луната

Индийският луноход „Прагиян“ от мисията „Чандраян-3“, доставен на Луната със спускаемия модул „Викрам“, изпрати на Земята негова снимка, публикувана от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) на страницата й в социалната мрежа Екс (известна преди като Туитър).

„Усмихни се, моля! Днес луноходът „Прагиян“ направи снимка на спускаемия модул „Викрам“, гласи публикацията.

От ISRO отбелязват, че изображението е заснето благодарение на камерата, монтирана на лунохода. Камерите за мисията „Чандраян-3“ са разработени от индийската лаборатория за електрооптични системи, допълват от организацията.

На снимките се виждат и инструменти – сензор за анализ на лунната почва и сеизмометър за изследване на сеизмична активност на естествения спътник на Земята.

Миналата сряда спускаемият модул на индийската мисия, наречен „Викрам“ в чест на „бащата“ на индийската космическа програма Викрам Сарабхай (1919-1971), успешно кацна близо до Южния полюс на земния спътник.

Индия стана четвъртата страна в света след СССР, САЩ и Китай, успяла за осъществи меко кацане на апарат на Луната, както и първата, извършила меко кацане на лунния Южен полюс. Спускаемият модул пренесе малък луноход, наречен Прагиян („познание“, „мъдрост“), чиято мисия трябва да продължи най-малко един лунен ден (14 земни дни).

Снимка SRO via Al Jaseera

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us