Новини

Инж. Борислав Александров: Екипажът на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ са герои

Какво правят българските учени на Антарктида и колко бързо се случват климатичните промени, разказа по време на беседа в Карлово Борислав Александров. Срещата с члена на Българския антарктически институт от катедрата „Геодезия и геоинформатика“ премина при голям интерес от страна на карловци, които изпълниха зала „Васил Караиванов“ в сградата на общинската администрация.

Александров разказа за създаването научно-изследователската станция на България на седмия континент, строежа на новата лаборатория и принципите на работа на Антарктическия консултативен комитет. По думите му най-интересното и историческо събитие, което се случи тази година, е първото плаване на научноизследователския кораб „Св.св. Кирил и Методий“ (НИК 421). „Тези момчета от екипажа са герои. Изминаха близо 20 хил. мили, което е почти една обиколка на Земята, помогнаха на испанската експедиция и се върнаха живи и здрави“, каза Александров.

Ученият работи по програмата от 25 години и по думите му най-впечатляващото нещо е отношението между хората там, „които са отговорни, способни и могат да направят от нищото нещо“. Александров работи по изследванията на морското ниво на глобалните климатични промени в количественото им представяне – колко се издига или спада морето. Тепърва ще бъдем много зависими от случващото се на Антарктида, коментира ученият. Александров показа как за 10 години са изчезнали огромни ледници. Темповете на топенето стават все по-бързи и процесът се ускорява, но се надявам да има цикличност и да се върнем към нормалното, каза Александров.

В сградата на Общината беше представена пътуващата фотоизложба „Децата на Земята“, организирана от неправителствената организация „Соник старт“. Тя представя колекция от фотографии, които отразяват красотата на нашата планета и връзката между нея и хората. Фотографиите са подбрани сред конкурс по повод Деня на Земята, в който са участвали 320 фотоси. До момента е представена в четири града.

Началото на пътуващата фотоизложба бе поставено в Сливен на 21 април т.г., на хижа „Карандила“. На 1 юни, в Деня на детето, изложбата беше открита в Пловдив.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us