Новини

Инж. Йовев обсъди транспортни инфраструктурни проекти с португалски инвеститори

Възможностите за инвестиции в транспортни инфраструктурни проекти в България обсъди зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев с португалски финансови инвеститори. Това съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

На срещата, която се проведе в сградата на МРРБ във вторник, присъстваха и инж. Николай Станков, съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Представени бяха пътни инфраструктурни обекти, които биха могли да бъдат реализирани под формата на публично-частното партньорство: доизграждането на автомагистрала „Хемус“; аутобанът Русе – Велико Търново; тунелът под връх Шипка; скоростният път Видин – Ботевград; магистрала Черно море; тунелът под Петрохан.

„Тези участъци от републиканската пътна мрежа са част от няколко международни транспортни коридора, които са със стратегическа важност за страната и са с интензивен трафик, което гарантира добра възвращаемост на инвестициите“, подчерта по време на срещата зам.-министър Йовев. По думите му стратегическото местоположение на България – в центъра на Югоизточна Европа и на кръстопът между Европа, Близкия Изток и Азия, е още едно предимство на страната ни за привличане на чуждестранни инвеститори. Пет от общо десет пан-европейски транспортни коридора преминават именно през България.

Пред португалските гости бяха очертани и някои икономически фактори, влияещи положително върху инвестиционния интерес към страната ни. Акцентирано бе върху ниската ставка на корпоративния данък и данъкът върху доходите, които са по 10% всеки, бързо нарастващият брутен вътрешен продукт през последната година, политическата стабилност.

Политиката на правителството, в това число на министерството на регионалното развитие и благоустройството, в сферата на пътната инфраструктура е устойчива и ще продължи да се развива така и в бъдеще, каза в заключение инж. Йовев.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us