Новини

Историческо споразумение за опазване на океаните

Преговарящи от над 100 държави постигнаха историческо споразумение за защита на световния океан след преговори, продължили десетилетие, съобщават Би Би Си и „Ройтерс“.

Според екологичните организации дългоочакваната стъпка ще спомогне за възстановяване на загубите на морското биоразнообразие и за гарантиране на устойчиво развитие. Споразумението беше постигнато след 38 часа преговори в централата на ООН в Ню Йорк. Преговорите буксуваха от години поради разногласия относно финансирането и правата за риболов. Конвенцията на ООН по морско право е последното международно споразумение за защита на океаните, като тя е подписана преди цели 40 години – през 1982 г.

Съгласно дакумента бе създадена зона, наречена открито море – международни води, където всички страни имат право да ловят риба, да корабоплават и да извършват изследвания. Едва 1,2% от тези води обаче са защитени. Морският живот извън тези защитени зони е изложен на риск от изменението на климата, прекомерния риболов и корабния трафик.

Новото правнообвързващо споразумение за опазване и гарантиране на устойчивото използване на океанското биоразнообразие, обсъждано от 15 години, беше договорено ден след първоначалния краен срок след пет кръга преговори, водени от ООН. „Корабът достигна брега“, обяви председателят на конференцията на ООН Рена Лий след маратонския последен ден на преговори.

Договорът се разглежда като ключов за глобалните усилия за защита на 30% от сушата и морето в света до края на десетилетието – цел, известна като „30 на 30“, договорена в Монреал през декември.

Икономическите интереси бяха основна пречка през последния кръг от преговори, започнал на 20 февруари. Развиващите се страни призоваваха за по-голям дял от печалбата от „синята икономика“, включително трансфера на технологии. Споразумението за споделяне на ползите от „морските генетични ресурси“, използвани в индустрии като биотехнологиите, също остана спорна зона до края и доведе до протакане на преговорите.
„Грийнпийс“ посочва, че 11 милиона квадратни километра океан трябва да бъдат поставяни под защита ежегодно до 2030 г., за да се постигне поставената цел.

Към момента много малка част от откритото море подлежи на защита, а замърсяването, подкисляването и прекомерният улов представляват нарастваща заплаха.

„Държавите трябва официално да приемат договора и да го ратифицират възможно най-скоро, за да го вкарат в сила и след това да осигурят напълно защитените океански убежища, от които нашата планета се нуждае“, заяви Лора Мелър, активист на „Грийнпийс“ за океаните, която присъства на разговорите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us