Европейската комисия с Бяла книга за климата

Сряда, 18 Март 2009

Европейската комисия представи Бяла книга, която е посветена на дейностите, необходими за справянето с промените в климата. Данните сочат, че въздействията от измененията на климата ще бъдат по-бързи и по-страшни от тези, за които Междуправителственият комитет за климатичните промени споменава в доклада си от 2007 г. Според еврокомисията, климатичните изменения ще доведат до различни регионални усложнения, затова трябва да се вземат мерки на национално и регионално ниво.

Според комисаря по селското стопанство Мариан Фишер Боел, земеделците в Европа ще бъдат силно засегнати от катаклизмите. Тя подчерта, че трябва да бъдат взети „мерки, за които да не се съжалява” („no regret measures“) за екологични ползи. Комисарят по здравеопазването Андрула Василиу допълни, че изменението на климата изисква да се обърне специално внимание на укрепването на наблюдението над здравето на хората, животните и растенията и да се създадат планове за действия при екстремни климатични условия. Комисарят по въпросите на рибарството и морското дело Джо Борг пък отбеляза, че крайбрежията и морските райони на Европа се намират в най-уязвимата от изменението на климата зона.

Еврокомисарят по науката и технологиите Янес Поточник заяви, че Европейският съюз ще инвестира милиарди за развитие на зелените технологии. Според Поточник чистите технологии, нанотехнологиите и биотехнологиите ще изиграят решаваща роля за световната икономика.

Евросъюзът ще осигури 1,2 милиард евро за изследвания и развитие по програмата ''Фабрики за бъдещето'', 1 милиард за проучвания за енергийната ефективност на сградите и 5 милиарда за популярната инициатива за зелените автомобили. Първите покани за проекти за публично-частни партньорства в тези области се очакват през юли 2009 г., като реализирането на проектите трябва да започне през пролетта на 2010 г.

Европейската комисия прие рамка за действие в два етапа. Първият етап от стратегията продължава до 2012 г. и ще положи основата за изготвянето на всеобхватна стратегия на ЕС за приспособяване от 2013 г. нататък. Комисията се ангажира да организира Ръководна група за въздействия и приспособяване (РГВП). В нея ще влязат представители на държавите-членки на ЕС, участващи в съставянето на национални и регионални програми за приспособяване, и тя ще се консултира с представители на гражданското общество и научните среди. До 2011 г. Комисията ще установи Централна информационна система за обмен на информация относно въздействието от изменението на климата.

Прочетена 320 пъти Последно променена в Вторник, 11 Април 2017 12:30

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.