Брюксел погна България заради околната среда корупция при търгове и енергетика

Четвъртък, 15 Юли 2010

Европейската комисия отправи към България второ и последно писмено предупреждение за неспазване на европейското законодателство в областта на околната среда, обществените поръчки и енергийния пазар.

Брюксел обяви, че започва процедура срещу България, Белгия, Естония, Франция, Португалия, Латвия, Финландия, Полша, Малта и Словакия, тъй като не спазват европейската законодателство по околната среда в пет области - превенция на наводнения, събиране на електрически и електронни отпадъци, чистотата на водите, ограничаване на вредни шумове и поддържане на открити места за изхвърляне на боклуци. ЕК изисква от България да спазва напълно Директива 2007/0/ЕС за оценка и управление на риска от наводнения.

Директивата изисква държавите членки да извършват предварителна оценка до 2011 г. за идентифициране на речните басейни и съответни крайморски райони, изложени на риск от наводнения. По отношение на такива зони, те ще трябва да изготвят карти на риска от наводнения до 2013 г., като до 2015 г. създадат планове за управление на риска от наводнения, фокусирани върху превенцията, защитата и подготвеността. Страните членки трябваше да приложат директивата в националното законодателство не по-късно от 29 ноември 2009 г.

Освен това Брюксел смята, че България, Кипър, Латвия, Португалия и Словения не прилагат напълно директива на Европейския съюз при оспорване на резултати от обществени търгове. България трябва да създаде законови гаранции, че поръчките се възлагат на фирмите, подали най-добра оферта и че в противен случай има реална възможност за преразглеждане.

Другата наказателна процедура е за неприлагане на законодателството за общ енергиен пазар. Еврокомисията смята, че България не е отворила в необходимата степен пазара си на газ и електроенергия, така че да гарантира на фирмите и гражданите избор и разумни цени. Това беше посочено и като една от причините България да остане почти без алтернативи при газовата криза в началото на миналата година.

Прочетена 294 пъти Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 13:13

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.