Нефтената зависимост доведе САЩ до екокатастрофа

Четвъртък, 15 Юли 2010

Най-голямата екокатастрофа в историята на САЩ, както я нарече съветничката на американския президент Барак Обама - Каръл Браунър, бе предизвикана от теча на платформа на компанията "Бритиш петролиъм" в Мексиканския залив, започнал на 20 април. Браунър прогнозира, че нефтът ще продължи да блика поне до август. Според американски учени в най-добрия случай са прахосвани по 20 хил. барела на ден, а в най-лошия - до 40 хил. барела.

Четири страни от Европейския съюз - Великобритания, Швеция, Германия и Норвегия - предложиха да помогнат с оборудване. От „Бритиш петролиъм" съобщиха, че водят преговори за прехвърляне на руските дълбоководни апарати "Мир-1" и "Мир-2" за подробно изследване на мястото. Компанията обеща обезщетения от 25 милиона долара за Флорида, като реши да спре временно изплащането на дивиденти на акционерите си.

В обуздаването на разлива се включиха политици, учени и дори актьори. Холивудската звезда Кевин Костнър и брат му - ученият Дон Костнър са създали и обща компания, занимаваща се с петролен бизнес. Експертите от "Костнър индъстрис Невада корпорейшън" са разработили система за филтриране на водата, която дори успяха да прокарат пред Конгреса.

Освен икономическо и екологично бедствие петролният разлив на „Бритиш петролиъм" е важно политическо събитие, коментира британският в. "Таймс" и пояснява, че е тест за президента Обама и основен фактор при бъдещите избори 2012 г. Самият Обама стовари вината върху „Бритиш петролиъм" и наложи мораториум върху крайбрежното сондиране в Мексиканския залив, което обаче е в разрез с обявяваната от самия него политика на независимост от енергийни източници. Американците са най-големите потребители на петрол на планетата и администрацията на Обама първоначално окуражи сондирането в дълбоки води, за да задоволи тези нужди. То е много по-скъпо и по-опасно, а работата на компанията „Бритиш петролиъм" е всъщност само една брънка във веригата на американските сондажи за петрол. Мораториумът върху сондажите едва ли ще продължи дълго заради търсенето на петрол, а разливът, вероятно резултат на небрежност, е естествена последица от американската политика.

Прочетена 414 пъти Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 13:09

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.