Военна академия разкри тайната на парка си

Петък, 16 Юли 2010

 

military_garden3.jpg

Най-накрая една дълговременна традиция в западния свят намери първото си проявление и у нас - паркът на Военната академия "Г. С. Раковски" в София беше отворен за граждани. Макар тази стъпка да е продиктувана вероятно от финансови съображения - общината поема грижите на отворената част от парка - почистването на алеи и настилки, възстановяването на плочника, засаждане на нови цветя около декоративната беседка, монтиране на кошчета за отпадъци, почистване на дървените декоративни пейки, поддържане на парка, охраната през деня - инициативата е приветствана от цялата общественост.

military_garden4.jpg

С протокол от 1985 г. Националния институт за паметниците на културата обявява оградата по бул."Евлоги и Христо Георгиеви" за национален паметник. И има защо - това са цевите на пушките "Крънка" и "Бердана" - подарък на младата българска войска от Русия след Освободителната война. С тези сто и петдесет хиляди пушки е защитено Съединението на България през 1885 г.

Главният корпус на академията, изграден в периода 1888-1894 г., е по проект на чешкия архитект Антонин Колар, но най-голяма забележителност с полза за хората е паркът с езерото, създаден още през 1906 г. по проект на архитекта Фридрих Грюнангер. Грюнангер е и автор на няколко сгради в столицата - Духовната академия, Синагогата, на сградите на днешното Турско посолство и Китайско посолство.

Територията на парка всъщност е била нива в Подунската махала - с крепостен акт от 13 юли 1895 г. собственикът Димитър Петров продава на Военното министерство една четвърт от земята си в размер на 30 уврата (около 30 декара). През ХIХ век тази нива е извън пределите на града. Инициативата за създаването на парка е на полк. Вичо Диков (по-късно генерал-майор) - началник на тогавашното Военно училище.

Паркът е смесица от основните стилове в парковата култура - пейзажния и регулярния. През 50-те години на миналия век стопанисването се поема изцяло от академията и се създават дървесни насаждения в хармония с терена. Днес възрастта на основната част от дърветата е над деветдесет години. Видовете са най-разнообразни, макар и не толкова екзотични за България - смърч, бял и черен бор, платан, ясен, явор, върба.

military_garden2.jpg

Гражданите могат да се насладят на 70 дка паркова територия, като общината възнамерява до края на 2011 г. поетапно да отвори и частта, свързана с Военно-историческия музей. Вече са вложени 35 хиляди лева, а до края на годината са предвидени още 40 хиляди лева за поддръжка.

Паркът се отваря за втори път за граждани. Първият път беше преди около десетина години.

military_garden5.jpg

В България има доста затворени паркови пространства, които крият зад оградите си редки проявления на ландшафтното изкуство - паркът Кричим, паркът в Хисаря, паркът в Евксиновград, но всички те са затворени, защото се на тяхна територия се намират почивните сгради на държавните институции. Дали някога обикновените граждани ще могат да се разходят из алеите им - предстои да разберем.

military_garden1.jpg
Прочетена 1163 пъти Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 11:50

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.