Обучават чиновници в ЗУТ и ЗКИР

Петък, 10 Септември 2010

Министерството на правосъдието ще анализира ефективността на работата на дирекция „Съвет по законодателство" и ще я сравнява с подобни структури в още 14 държави от Европейския съюз. Работата е по проект по Оперативна програма "Административен капацитет" и е финансирана от Европейския социален фонд.

Целта на анализа е да се установи доколко Съветът по законодателство има капацитет да подпомага министъра на правосъдието в изработването на законопроекти и подзаконови нормативни актове, свързани със съдебната система.

В рамките на проекта ще се разработи единна система за атестиране на държавни съдебни изпълнители и съдиите по вписванията. Те ще се обучават по две направления, като първото е за прилагането на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) и възможностите на Интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър. Второто направление е новият Граждански процесуален кодекс. Акцентът на обученията ще бъде върху тълкуване на действащите правни норми.

Държавните съдебни изпълнители са с конкурсна длъжност и чрез този проект ще се разработи и единна система за атестирането им, както и на съдиите по вписванията. За целта първоначално ще се проведе социологическо проучване сред държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията от цялата страна, което ще посочи съществуващите проблеми и очакванията за тяхното преодоляване.

Резултатите ще бъдат представени и на Висшия съдебен съвет, като те ще бъдат съпоставени с практиките в поне 8 страни членки на ЕС.

Прочетена 602 пъти Последно променена в Сряда, 05 Април 2017 08:57

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.