Българи представиха извършените геодезически дейности на о. Ливингстън на Международната антарктическа конференция в Киев

Понеделник, 02 Май 2011

Украинската столица Киев беше домакин на превърналата се вече в традиционна Международна антарктическа конференция. Петото издание се проведе през май 2011 г. и беше под надслова: „Антарктика и глобалните земни системи - нови предизвикателства и открития". За място на събитието бе избран Политехническия университет в Киев, който е забележителен с комплекса си от изящни представителни сгради.

Организаторите поканиха и двамата български геодезисти, участници в Българската антарктическа програма - преподавателите от катедра „Висша геодезия" на Геодезическия факултет на УАСГ - гл.ас. Борислав Александров и гл.ас. Юри Цановски. Докладът за извършените досега геодезически и хидрографски дейности в продължение на три полярни сезона в района на Българската полярна база на остров Ливингстън, Антарктика и постерите за работата на нашите учени бяха посрещнати с голям интерес от участниците в конференцията. Спецификата на извършените екстремни геодезически работи напълно оправдано привлякоха международното внимание.

Любопитно е украинското участие в изследването на Белия континент. Украинската антарктическа станция започва дейността си през февруари 1996 г., когато Британската полярна станция "Фарадей" е предадена на Украйна и приема името "Академик Вернадски". През 1994 г. четирима представители на Антарктическия институт на Украйна излитат от Кембридж за Британската станция "Фарадей" за участие в съвместна Британско-Украинска експедиция. На 18 декември 1994 г. над база "Фарадей" се издига украинския флаг, а през 1995 г. в Лондон се подписва меморандум за предаване на Британската полярна станция "Фарадей" на Украйна не по-късно от 31 март 1996 г. На станция "Акад. Вернадски" се извършват различни научни изследвания, като още от своето начало станцията функционира като целогодишна. Основните направления на изследванията са океанографски, хидро-метеорологически, ядрено-физически, геолого-геофизически, биологически и медицински.

Международната конференция се явява като начало на едно бъдещо ползотворно антарктическо сътрудничество между България и Украйна и своеобразен мост между техните полярни бази - „Св. Климент Охридски" и „Акад. Вернадски".

Прочетена 861 пъти Последно променена в Петък, 18 Ноември 2016 15:35

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.