МРРБ огласи проекта за изменение на ЗУТ и ЗКИР

Сряда, 16 Ноември 2011

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува през декември на страницата си в интернет проект на законите за изменение и допълнение на законите за устройство на територията, за устройство на Черноморското крайбрежие, за кадастъра и имотния регистър и закона за пътищата. Още не е ясно кога той ще влезе в народното събрание за обсъждане.

Дългоочакваният проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър цели подобряване на реда за създаването на кадастрални карти и уточнява реда за тяхното поддържане в актуално състояние.

Създава се възможност в кадастралната карта да бъдат отразявани зоните на ограничения върху поземлените имоти, които произтичат от сервитут или ограничение, възникнало въз основа на нормативен или административен акт.

Прецизира се редът за придобиване на правоспособност за извършване на дейности по геодезия и кадастър, като основна роля ще играе и Камарата на инженерите по геодезия.

Създава се възможност за неурбанизираните територии да се създават кадастрална карта и кадастрални регистри само въз основа на данни от картите, одобрени и поддържани по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, ако отговарят на определени изисквания за съдържание и точност.

Проектозаконът регламентира и дейността на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. За удобство на гражданите се създава възможност официалните документи (скици, схеми, удостоверения или извлечения от кадастралната карта и кадастралните регистри) да бъдат издавани от всяка служба по геодезия, картография и кадастър за цялата територия на страната. Скиците и схемите, предоставени на нотариус, чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра и имотния регистър, ще имат силата на официален удостоверителен документ, издаден от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Прочетена 1161 пъти Последно променена в Понеделник, 11 Април 2016 13:52

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.