Строителният пазар в САЩ се оживи у нас има понижение

Петък, 18 Ноември 2011

В краят на 2011 г. се забеляза положителна тенденция в САЩ, откъдето тръгна последната икономическа криза. Броят на новите строежи е достигнал 19-месечен максимум основно заради ръста на новото строителство на многофамилни жилищни сгради. Данни на търговското министерство на страната показват, че жилищното строителство е нараснало с 9,3% до 685 хиляди жилища.

Благоприятните данни се дължат основно на засилената дейност по изграждането на многофамилни жилища и градски къщи, продиктувано от съживяването на пазара на наеми. Доверието сред строителните компании в САЩ се е повишило през декември. Индексът на Националната асоциация на жилищните строители Wells FARGO през декември се е покачил до 21 пункта - най-високото равнище от май 2010 г. при очаквано ниво от 20 пункта. Индексът се повишава вече за трети пореден месец, което се възприема като знак за стабилизиране на жилищния пазар в САЩ.

Не такова е положението у нас. Общият показател на бизнес климата през декември 2011 г. запазва нивото си от предходния месец като се отчита понижение единствено в строителството, съобщиха от Националния статистически институт.

През декември съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 5.0 пункта. Очакванията относно продажните цени в строителството са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" през декември запазва равнището си от предходния месец, допълват от НСИ.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през декември нараства с 2.1 пункта в сравнение с ноември. Това се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на мениджърите за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, запасите от готова продукция като увеличени, а очакванията за производството и заетите през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Прочетена 933 пъти Последно променена в Понеделник, 11 Април 2016 12:52

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.