Първа спирка на Observe Caravan – в София през март

Петък, 30 Март 2012

Първият семинар по проекта Observe Caravan се състоя в София на 1 март. Както самите организатори твърдят: идеята е проста - за да се осъществи ефективно пренасяне на технологични решения, най-добре е да отидете при хората, на място. На срещата участваха 58 души от 15 страни, работещи в частния и обществения сектор.

Целта на инициативата е разпространение на познанието, увеличаване на уменията на местни учени, специалисти, мениджъри и служители, които се занимават с пространствена информация, което да прерасне в по-нататъшно сътрудничество между физическите лица и институциите на Балканите.

Семинарът беше разделен в четири сесии. В първата сесия координаторът на проекта Петрос Патиас от Солунския университет представи целите на проекта OBSERVE. Патиас обясни необходимостта от единна система за координация в Балканските страни и необходимостта от ангажираност на местните власти за общи действия. Манос Балтсавиас представи традициите в събирането на данни за промените, настъпили на земята. Повече от 40 години има събрани данни за пожари, наводнения, изсичания на гори. Същевременно технологиите непрестанно се развиват и подобряват. Милан Конечни обърна внимание на пропуските при управлението на кризи.

Във втората сесия Румяна Вацева от УАСГ представи напредъка на България в наблюдението на земята. Тя запозна участниците с основните институции, отговорни за устойчивото развитие в събирането и оперирането с геопространствена информация.

Готфрид Шварц от Германския аерокосмически център запозна аудиторията със съществуващите и бъдещите проекти за събиране и структуриране на данни в Европа и връзката им с Балканския регион.

В третата сесия Сиси Златанова от техническия университет в Делфт се фокусира върху предизвикателствата пред Балканския регион за събиране и обмяна на информация. Тя показа действащи системи в европейските страни, като обърна внимание на възможностите, които дават добре структурираните 3D данни. Важно условие за добра работа е възможността те да се споделят.

Разработката на Антоанета Францова от Центъра за аерокосмически изследвания демонстрира ползите от работата на центъра за превенцията на бедствия с конкретни примери от изминалите години. Центърът е създаден през 2007 г. и е първият в България, който получава информация от сателити в реално време.

Харалампос Георгиадис представи напредъка на Гърция в овладяването на горски пожари.

Двамата лектори от четвъртата сесия на семинара - Николай Зафиров от българската Агенция по околна среда и Загорка Госпавич от Сърбия представиха резултатите от направеното до момента в двете държави, създадения софтуер.

Всички представени материали са достъпни на www.observe-fp7.eu и на www.pers.topo.auth.gr/sofia/sessions.html.

Следващата спирка на Observe Caravan e в Белград, Сърбия на 17 май.

Прочетена 1022 пъти Последно променена в Петък, 05 Февруари 2016 13:44

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.