АГКК публикува предложение за наредба за ЕТК

Вторник, 29 Май 2012

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува проект за наредба за едромащабна топографска карта (ЕТК). Тя ще определя условията и редът за създаване с използване на цифрови методи за събиране на топографска информация и картографска обработка, както и контрола по изработването, процедури по приемането, обновяването и предоставянето на потребителите.

Едромащабната карта е публична и е в мащаби 1:5000 и 1:10000. Освен за територията на България ,такава карта ще има и за района на българската база в Антарктика. В цифровия модел ще се съдържа цялата налична и актуална геопространствена информация. Самият единен цифров модел се създава и поддържа с използването на съвременни дистанционни, топографо-геодезически и картографски технологии. В наредбата е залегнала и математическата основа за изработване - Универсална напречна цилиндрична проекция на Меркатор и Държавната геодезическа мрежа и Геодезическите мрежи с местно предназначение.

Отбелязани са условията за създаване и поддържане на единен цифров модел, както и за поддържането на самата карта. Като контролиращ орган за единния цифров модел и ЕТК е посочена АГКК и назначена от нея комисия. Зададени са и изискванията, които трябва да се следват.

Наредбата се издава на основание чл. 14, ал. 3, т. 1 от Закона за геодезията и картографията. В срок до 12 месеца след влизане в сила на тази наредба министърът на регионалното развитие и благоустройството утвърждава „Инструкция за създаване, поддържане и обновяване на едромащабната топографска карта в мащаби 1:5 000 и 1:10 000". В срок до 10 месеца след влизане в сила на тази наредба, изпълнителният директор на   Агенцията по геодезия, картография и кадастър, утвърждава „Система от условни знаци за едромащабни топографски карти". В срок до 6 месеца след влизане в сила на тази наредба АГКК да организира разработването на референтен модел на базата данни и съпътстващите документи за получаване на стандартизиран интерфейс на данните. Изпълнителният директор на АГКК може да подписва споразумения с ведомства, организации и институти за сътрудничество и обмен на данни във връзка с изпълнението на наредбата. Указания по прилагане на наредбата дава изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. АГКК призовава колегията да се запознае с наредбата и да даде предложения.

Прочетена 1467 пъти Последно променена в Петък, 29 Януари 2016 13:47

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.