Министерство на инвестиционното проектиране ще работи за кадастъра

Вторник, 04 Юни 2013

Ново министерство на инвестиционното проектиране създаде кабинетът на Пламен Орешарски. По думите на самия премиер то трябва да се заеме с регионалните проекти. Има нужда и от най-сетне завършване на кадастъра, каза Орешарски като аргументира работата на бъдещото министерство.

За министър беше назначен арх. Иван Данов. Той коментира, че точните наименования на структурните елементи на министерството са в процес на уточняване, тъй като се пише устройствен правилник, но съдържанието е относително ясно. В министерство на инвестиционното проектиране ще бъде устройството на територията и най-вече задачите в областта на ускоряване изготвянето на проекти. Към министерството ще са и нормативите за проектиране и строителство, като работата ще бъде насочена към синхронизиране на българското законодателство в областта на строителството и на проектантската дейност със законите и нормите на Европейския съюз. Благоустройство и жилищната политика също се очаква да са към това министерство. Вероятно към него ще е и

агенцията по кадастъра

ДНСК и Националният център за териториално развитие. Арх. Данов подчертава, че кадастърът е основа на проектантския процес. Той обърна внимание и на качеството на кадастралните карти. Арх. Данов отбеляза, че в кадастъра има възвръщаемост на средствата. Може да се мисли за известна оптимизация на събирането на кадастралната информация, тъй като тя в момента е разпръсната между няколко министерства в страната, отбеляза арх. Данов и допълни: „Ще обърна изключително сериозно внимание на изискването за качество и най-вече за прецизност при изработване на тези карти, за да бъде това гаранция в бъдеще да няма спорове и да няма основание за други негативни явления и съмнения."

Като голям недостатък се смята именно забавянето на изработката на устройствени планове на общините. Тъй като тези устройствени планове са основание или база за търсене и кандидатстване за инвестиции, и именно тези устройствени планове ще бъдат приоритет за дейността на министерството, отбеляза арх. Данов.

Той заяви, че Законът за устройство на територията в този си вид

е практически изчерпан

и трудно може да бъде ремонтиран. „Мисля, че има много по-добри европейски практики, които могат да се прилагат. В края на краищата ние живеем на една единна територия - европейската, говорим за общи стандарти и общи нормативи. Линията е, че се върви към обединение именно на стандартите и нормативите. И в този смисъл нека да се възползваме от най-доброто и най-подходящото за нас. Преди всичко целта ще бъде да се очертаят ясни правила, недвусмислени закони, олекотяване на документацията за вземане на разрешение за строеж и да има предвидими процедури", отбеляза министърът.

Асоциацията на индустриалния капитал в България:

Нужна е цифровизация на кадастъра

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, бизнес климатът наистина има нужда от сериозна промяна. Велев отбеляза, че съставка на бизнес климата е и сигурността на собствеността, като обърна внимание освен на правораздаването и на цифровизация на кадастъра. Велев припомни, че само 18 процента е цифровизиран и от четири години този процент не е променен, което не вещае една сигурност на собствеността и лесно опериране. Велев обърна внимание, че много от таксите у нас са превърнати в данъци. Те не са в размер, който да покрива разходите по тяхното администриране, така както е по закон, коментира той.

Камарата на строителите иска нов закон за обществените поръчки и разделяне на ЗУТ

Изцяло нов Закон за обществените поръчки и разделяне на Закона за устройството на територията на два закона - за устройството на територията и за строителството, са сред  законодателните предложения на Камарата на строителите в  България, които очакват да бъдат приети от новия парламент, коментира председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. Той припомни, че за разделянето на Закона за  устройството на територията има съгласие от предишната комисия  по местно самоуправление и регионална политика, както и от предходните ресорни министри. Сред акцентите в новия Закон за обществените поръчки трябва да бъде връщането на външните експерти в тръжните комисии като присъствието им там да е задължително, както и въвеждането на електронното възлагане на обществените поръчки. По този начин според председателя на камарата ще се гарантира публичност и прозрачност на обществените поръчки не само, когато се възлагат, но и в различните етапи от изпълнението им.

Законът за устройство на територията освен, че е променян повече от петдесет пъти и вече почти никой не си спомня кой е последният му вариант, но и пречи на инвестиционната дейност, смята Светослав Глосов. С разделянето на този обемист закон се очаква инвеститорите да получат по-голяма яснота за всички стъпки, които трябва да предприемат, при изпълнението на един проект в хоризонт например от две години.
Според камарата създаването на министерството на инвестиционното проектиране ще помогне на страната

да навакса закъснението в областта на кадастъра

 Последните три години една стотинка не е вложена в тази дейност, нямаме подробни карти на Черноморското крайбрежие, подобен е проблемът и с останалата част от територията на страната, коментира председателят на камарата. Знаете, че

част от магистрала "Люлин" липсва

в кадастъра, допълни той.

От кризата досега около 150 000 души са освободени от строителството или една трета от безработицата в страна е от този сектор, напомни той. Разчитаме на обществени поръчки и на благоприятна бизнес среда, за да се върнат чуждестранни инвеститори и секторът да се съживи, каза Глосов.

Глосов напомни, че продължава да стои нерешен въпросът със задълженията на общините към бизнеса, които варират между 170 - 200 млн. лева.

Прочетена 1464 пъти Последно променена в Сряда, 22 Юли 2015 14:32

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.