Една година работа на Българската картографска асоциация

Вторник, 04 Юни 2013

Инж. Силвия Цвяткова, главен секретар на БКА

 

Годишното общо отчетно събрание на Българската картографска асоциация (БКА) се проведе на 20 май 2013 г. в Лаборатория по картография към УАСГ. Председателят на УС проф. Теменужка Бандрова представи годишен отчетен доклад за дейността на Асоциацията през изминалата година.

Основен акцент в доклада бяха организираните от БКА събития. От 18 до 22 юни 2012 г. в Албена се проведе IV Международна конференция по картография и ГИС. Организатори на конференцията бяха: БКА; Международната картографска асоциация (МКА) и УАСГ. За пореден път патрон на конференцията беше еврокомисар Кристалина Георгиева. Конференцията събра 150 участници от 33 държави, като успоредно се проведе и двудневен Семинар по ранно предупреждение и ръководство при кризи, организиран от проф. Милан Конeчни със съдействието на негово превъзходителство посланикът на Чехия Павел Вацек. Три от комисиите в МКА проведоха своите годишни срещи по време на конференцията, на които взеха важни решения за своето бъдещо развитие. Проведе се и Кръгла маса по ранно предупреждение и ръководство при кризи. Тематиките на конференцията бяха покрити чрез 100 доклада. Организирани бяха няколко социални прояви, на които участниците можеха да обменят мисли и идеи в различни направления.

По случай 70-годишнината на УАСГ Техническия университет, Делфт, Холандия, БКА и Лаборатория по картография към УАСГ организираха курс на тема: „3D Urban Visualisation. Open Web Technologies". Целта на 5-дневния курс бе да въведе участниците в тридименсионалното моделиране на градска среда чрез използване на open-source софтуер. Курсът беше с продължителност 40 учебни часа и основен лектор беше доц. д-р инж. Сийка Златанова, ТУ Делфт.

БКА се включи и в обсъждането на проекта за Наредба за ЕТК, като направи събрание и изпрати становище до Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

През октомври 2012 г. БКА се обявява за стриктно спазване на Закона за авторското право и сродните му права и декларира, че ще защитава своите членове.

България отбеляза ХІV Световен ден на Географските информационни системи на 14 ноември 2012 г., като основни организатори на събитието бяха ЕСРИ България, ГИС-Варна, ГИС-София, а БКА бе официален партньор.

Проф. Теменужка Бандрова не пропусна 170-ата годишнина от издаването на първата географска карта на България на български език, изработена от българина Александър Хаджи Руссет (1810 - 1861 г.). (Виж. Брой 2, Година 2013, на Геомедия)

 

hadji_russet.jpg

 

Колеги от Геодезически факултет на УАСГ и от картографската общност на България почетоха паметта на проф. Бенямин Коен на 1 март 2013 г., като бе открита паметна плоча, а лабораторията по картография вече носи името му.

 

 

В УАСГ се състоя изложба на 103 детски рисунки - карти на света, които участват в 8-мия Национален конкурс за детска карта на света „Моето място в съвременния свят", организиран от БКА. Първи награди получиха 6 деца, чиито рисунки ще участват в международната изложба за детска рисунка „Карта на света" в гр. Дрезден, Германия по време на 26-та Международна картографска конференция, 25-30 август, 2013 г.

bca.JPG

За предстоящата ХХVІ Международна картографска конференция, която ще се проведе в Дрезден, има 5 приети доклади на членове на БКА, а в съпътстващата конференцията изложба ще бъдат представени картографски продукти на шест български фирми.

Проф. Бандрова очерта предстоящите дейности, свързани с организирането на Петата юбилейна международна конференция по картография и ГИС, която ще се проведе от 16 до 20 юни, 2014 г. в Албена, България (www.cartography-gis.com).

Като бъдещи задачи БКА постави работата по стандарти за географските наименования; създаване на регистър на фирми, представящи геопространствена информация; определяне на правила за препоръка на картографски произведения от БКА. Разбира се за изпълнението на тези задачи са необходими участие на БКА в проекти и конкурси за тяхното финансиране.

Прочетена 2264 пъти Последно променена в Сряда, 22 Юли 2015 14:30

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.