Кадастърът – приоритет на министерството на инвестиционното проектиране

Създават банка готови проекти, чакащи финансиране

Понеделник, 15 Юли 2013

Най-важният приоритет на министерството на инвестиционното проектиране ще бъде създаване на кадастрална карта на страната, тъй като по Конституция чрез кадастъра се гарантира собствеността на гражданите, заяви министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов на посещение в Габрово през август.

Задача номер едно пред общините е да решат проблемите си, свързани с общите устройствени планове, тъй като първото условие за отпускане на средства от Европейския съюз е обектът да е легитимен, посочи още министър Данов. Разбирането е, че изграждането на кадастъра е основа за привличането на инвестиции в строителния сектор.

Данов коментира още, че законодателството, свързано със строителството, трябва да се адаптира към изискванията на Европейския съюз. България седма година е член на съюза, но по отношение на строителното законодателство - най-вече в частта му за обществените поръчки, страната се различава от изискванията на развитите европейски държави, подчерта Данов.

Досега вниманието на МРРБ е било насочено най-вече върху привличането на европейски средства по оперативните програми, но се е стигнало до дисбаланс между процента на отделените за страната средства и тяхното усвояване, посочи министърът. Усвояването на европейските средства е паднало до 16-18 процента, което на практика означава, че тези средства не са били вложени в страната. След адаптиране на строителното законодателство към изискванията на Европейския съюз новото министерство ще се ориентира към създаване на банка от готови проекти, които да чакат европейско финансиране по съответните оперативни програми.

Прочетена 1109 пъти Последно променена в Сряда, 22 Юли 2015 12:27

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.