Президентът Плевнелиев: До 2020 г може да имаме 7 магистрали

Понеделник, 15 Юли 2013

Напълно е постижимо е до 2020 г. България да има завършени седем магистрали, заяви президентът Росен Плевнелиев по повод откриването на автомагистрала Тракия.

Президентът прогнозира, че не по-късно от средата на 2014 г. ще бъде завършена автомагистрала Марица, а през 2015 г. ще е построена и автомагистрала Струма. Според Плевнелиев работата по другите проекти ще продължи след 2016 г.

Тези пътища ще дадат решително преимущество на Южна България, затова с новите приоритети в периода 2014-2020 г. усилията ще бъдат насочени основно към Северна България. Той обаче не се ангажира с перспектива за завършване на автомагистрала Хемус, но коментира, че трябва да се изведе от изолацията най-бедния район на България - Северозападния със скоростния път до Видин. Тунелът под връх Шипка също остава приоритет, допълни Росен Плевнелиев.

Държавният глава препоръча темпът на строителство от по около 60 км годишно да бъде запазен и при новото правителство.

Стана ясно обаче, че Конституционният съд обяви като противоконституционни текстове от законите за държавната и общинската собственост, които засягат отчуждаването на имотите на гражданите. Според съда правото на държавата и общините да продължават със строителството, ако собствениците обжалват само определената цена за отчуждаване, нарушава неприкосновеността на частната собственост. Държавата и общините трябва да променят изцяло и процедурата по уведомяване на засегнатите собственици, а не да ги задължават да следят за информация за отчуждаването в „Държавен вестник". Това става след жалба на омбудсмана. Публикуването в "Държавен вестник" може да остане като възможност при неоткриване на собствениците. Конституционният съд отмени и предварителното изпълнение на решенията за отчуждаване при спорове по цената, защото конституцията изисква предварително и равностойно обезщетение на собственика. При съдебен спор равностойно е обезщетението, посочено от съда. Делата по подобни спорове за размера на обезщетението обичайно продължават около година, показва справка в регистъра на Върховния административен съд. Депутатът Димчо Михалевски коментира, че решението на конституционния съд налага много по-внимателно планиране на строителството.

Снимка: president.bg

Прочетена 1355 пъти Последно променена в Вторник, 21 Юли 2015 14:54

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.