Промени в законите за стимулиране на строителството

Вторник, 24 Септември 2013

Повече от 20 години строителството в страната е на автопилот, .коментира министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Новото министерство вече функционира и е направен анализ на ситуацията в държавата. Един от проблемите е законодателството, което не е осъвременено и предизвиква отлив на инвеститори. Според Данов Законът за устройство на територията (ЗУТ) е изключително противоречив документ, който се нуждае от корекции. Той припомни, че във всички европейски държави има министерство на строителството, каквото наименование ще получи и неговото министерство след промените в ЗУТ. Според министъра ЗУТ ограничават функциите на ДНСК. Като приоритет за министерството Данов посочи и промяна на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Той изрази лична позиция, ако този закон се промени, парите по оперативните програми ще стигат за изпълнението на 2-3 пъти повече обекти в сравнение със сега. За промените в ЗОП е най-добре България да почерпи опита на Германия, убеден е министърът на инвестиционното проектиране.

Министерството подготвя наредба, която да третира проблемите на възлагане на обществени поръчки в строителството и проектирането. Тя ще е превод на германската наредба за възлагане на обществени поръчки в строителството. Министър Данов даде пример с цената на строителството на километър магистрала у нас и в Германия - у нас е 8,7 млн. евро, а в Германия - между 4 и 6 млн. евро.

По думите му предимството от възприемането на такава система е, че независимо от намалените средства от ЕС, тези пари ще ни  стигнат и ще ни останат да реализираме съществени проекти в страната.

Сред задачите на министерството в областта на жилищната  политика министърът открои разработването на концепция за  решаване на проблема с гетата, при която постепенно хората,  живеещи там, да бъдат интегрирани.

Прочетена 1082 пъти Последно променена в Четвъртък, 16 Юли 2015 14:11

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.