НАСА състави списък на астероиди за отвличане

Сряда, 25 Септември 2013

НАСА състави кратка версия на списъка на астероидите за отвличане и за поставяне в орбитата на Луна, за да бъдат лесни за анализ. От общо 14 тела учените избраха 3 като особено подходящи.

"Пленяването" на астероид и поставянето му в орбитата на Луната за по-нататъшното му подробно изследване от астронавти, е една от бъдещите роботизирани мисии, включени в плановете на американското космическо ведомство.

Тази програма предвижда изследвания за овладяване на ресурсите на астероидите и техниките по отклоняването от тяхната траектория. Проектът предвижда разработката на нова технология за придвижване със слънчева електрическа енергия за космическия апарат, който ще "плени" и ще издърпа астероида. Пилотираният полет до "отвлеченото" космическо тяло, ще бъде осъществен в по-късен етап с космическия кораб Орион, който все още е в стадий на разработка.

Същевременно в  японската префектура Гифу успешно преминаха тестовете на уникално оръдие, с помощта на което космическият апарат Хаябуса-2 ще може да вземе проби от астероид. За целта апаратът ще бъде оборудвана със специално оръдие, с което от разстояние 100 м ще обстреляна повърхността на космическото тяло и ще издълбае на астероида изкуствен кратер. От неговото дъното японските учени се надяват да извлекат ценни образци. От Японската космическа агенция ДЖАКСА се надяват получените данни да позволят на специалистите подробно да изучат историята на формирането на космическите тела. Сондата Хаябуса-2 да бъде изстреляна през декември 2014 г.

Прочетена 1353 пъти Последно променена в Сряда, 17 Юни 2015 11:38

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.