Нов двигател за космически полети разработват в САЩ

Четвъртък, 20 Ноември 2014

Нов двигател „нарушава” законите на физиката и може да е революционен за пътуването до Космоса.

В лабораторията за експерименти Eagleworks, инженери от НАСА са опитали да получат тяга от двигател без ракетно гориво. Принципът противоречи с третия закон на Нютон за всяко действие и равното му по сила, но противоположно по посока противодействие.

В момента радиционните космически кораби пренасят огромни количества гориво в орбита, за да се движат, като се използва тягата от него при нулева гравитация – като плувец, който се оттласква от стената на басейн. Този метод работи добре, но е доста скъп – както по отношение на горивото, така и заради допълнителното му тегло.

Инженерите на НАСА са тествали нов двигател, наречен Cannae Drive – машина, която използва електричество, за да генерира микровълни, движещи се в специално направен резервоар, който теоретично променя радиационното налягане и така подава тяга за движение.

При Cannae Drive обаче няма гориво като в обикновените двигатели, а микровълните не са изтласкани от двигателя, те просто са „преместени“ вътре в резервоара.

Според американеца Гуидо Фета новият двигател без гориво е способен да произведе между 30 и 50 милинютона тяга – нищожен показател (0,0003 до 0,00005 от тежестта на един мобилен телефон), но въпреки това е знак, че технологията работи.

Макар в много начален етап инженерите са единодушни, че устройствотопроизвежда сила, която не се дължи на никое познато електромагнитно явление и се предполага, че взаимодейства с квантова вакуумна виртуална плазма.

Този „квантов вакуум" е онова, което микровълновите устройства теоретично биха могли да отблъскват – друго измерение на Вселената, представящо най-ниските физично възможни нива на енергия.

Участието на НАСА не е гаранция за успех, но предполага, че учените са приели възможностите на „невъзможното" на сериозно.

Прочетена 3545 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.