Първите 100 дни на МРРБ

Кадастърът един от приоритетите на министерството

Понеделник, 16 Февруари 2015

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова постави отлична оценка на екипа на подопечното й министерство. Тя отбеляза като особено важно възстановяването на целостта на МРРБ, заради което се наложи промяната на над 80 закона и над 100 подзаконови нормативни акта. Благодарение на промяната общините отново могат да издават разрешения за строеж за проекти над 10млн. лв.

От МРРБ се отчетоха в девет основни направления. Министър Павлова отчете като успех спасените проекти по Оперативна програма „Регионално развитие“, както и възстановените плащания по програмата, които ЕК спря в началото на миналата година. Успоредно с това беше договорена новата оперативна програма – „Региони в растеж ” 2014 -2020 г. с общ бюджет от 3 млрд. лв.

По отношение на пътната инфраструктура се очаква до края на годината да бъдат завършени 130км магистрали и да бъдат рехабилитирани над 380 км първокласни и второкласни пътища. От министерството следят отблизо изпълнението на АМ „Марица“, Лот 2 на АМ „Струма“, Лот 4 на АМ „Струма“, отсечката от АМ „Хемус“ между Шумен и Белокопитово. В сряда се очаква да бъде направена първа копка на Северната скоростна тангента в столицата. Предстои започване на строителството на над 40 км от Лот 3 на АМ „Струма“, както и строителството на първите 60 км за завършването на АМ „Хемус“ между Ябланица и кръстовището за Плевен и Ловеч.

Към успехите на кабинета и МРРБ министър Лиляна Павлова записа и старта на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на стойност 1 млрд. лв. Към момента са подадени заявления за 3 блока в Благоевград и 3 в Димитровград, една сграда във Враца и една в Плевен.

Министър Лиляна Павлова заяви, че е започнала реформата във водния сектор. Досега 16 области в страната са с единен ВиК оператор. Подготовката на прединвестиционните проекти трябва са започне през март. До 2020 година може да се разчита на 2.5 млрд. лв. по европейски програми за обновяване на водопроводната система. Приоритет ще бъде и изграждането на язовири за питейна вода.

Организирани са и обявени процедури за отдаване под наем на 22 морски плажа. Общо 37 плажа ще бъдат дадени под наем като за останалите 15 процедурите ще започнат март месец. Паралелно с това се подготвят процедури за концесия на 10 плажа. Юни месец ще има проверки за спазването на изискванията по договорите на концесионерите.

От министерството работят по стратегия за подпомагане на слаборазвитите региони в страната. Създаден е специален съвет по регионална политика, който до момента е провел шест заседания в отделните региони. Има разработени технически задания за регионите, на база които ще се разработват проекти, които ще подпомогнат тяхното развитие.

По отношение на кадастъра министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че се надява да се увеличи процента на покритие с кадастрална карта и предоставянето на електронна услуга за гражданите и бизнеса. Приоритет е въвеждането на електронно управление в МРРБ като до началото на лятото ще бъдат свързани кадастъра и имотния регистър, и картата на възстановената собственост.

През тази година предстои да се актуализира Националната програма за превенция и наблюдение на свлачища след което ще се търсят възможности за финансиране. 870 млн. лв. са необходими до 2022г. за решаването на проблемите свързани със свлачища във всички региони. Министър Павлова заяви, че в момента са важни най-аварийните точки и ще се разчита на финансиране от фонд „Солидарност“ и националния бюджет, както и на Оперативна програма „Околна среда“, в която има над 40 млн.лв. за превенция.

Прочетена 1638 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.