Министър Лиляна Павлова: Разумът надделя над популизма

Четвъртък, 26 Февруари 2015

Разумът надделя над популизма, заяви в предаването „Още от деня“ на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова относно решението на Народното събрание за ратификацията за нов държавен дълг от 8 млрд. евро. Павлова поясни, че решението не е пряко свързано с незабавното вземане на кредит или дълг и затова недоволството от страна на опозицията не е било необходимо. С ратификацията се одобрява споразумение между правителството и някои банки, които в следващите три години да спомогнат за емитирането на бъдещи емисии външен дълг, които за въпросния период не може да достигне повече от гласуваните 8 млрд. евро, поясни тя. По думите й става дума за стар дълг, който трябва да бъде рефинансиран с нов на по-изгодни условия, като по този начин държавата печели от по-ниските лихви и изрично подчерта, че страната ни не се утежнява с нови заеми. 2 млрд. лв. ще бъдат отделени за създаване на буфер, който ще покрива дефицитите. Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че ратификацията на споразумението няма да спре реформите.

Министър Лиляна Павлова коментира и въвеждането на толтакси и обясни, че се търсят варианти за по-справедливо плащане при ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа. Тя уточни, че разходите за поддръжка нарастват, а цените на винетките не са се повишавали от 5 години и според анализи са нужни около 1 милиард лева ежегодно за поддръжка, като приходите от винетки са едва една пета от необходимата сума. Справедливият вариант е товарните автомобили, които рушат повече трябва и да плащат повече. Павлова заяви, че до 2017 година сме задължени от европейска директива да въведем толтакси. След анализ от Световната банка в края на годината ще бъдат ясни и техните размери.

Регионалният министър подчерта, че парите за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради няма да идват от бюджета, а държавата е само гарант пред „Българската банка за развитие, която трябва да набере нужната сума“. По думите й за първите 3 седмици от програмата има регистрирани 771 сдружения, което сочи, че гражданите не се влияят от политическите внушения на опозицията. Общините са одобрили 83 от тях и имат сключени договори. В Българската банка за развитие има подадени 73 заявления, и тя е сключила договори с 29 от тях, а останалите 44 предстоят, информира министър Павлова. До края на тази година със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 ще бъдат финансирани 290 сгради.

Прочетена 1488 пъти Последно променена в Четвъртък, 26 Февруари 2015 14:46

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.