Печат на тази страница
Новините

Дрон картира българската база на Антарктида

Неделя, 01 Март 2015

По време на 23-та Българска антарктическа експедиция част от българската база на о. Ливингстън на Антарктида бе картирана от безпилотен летателен апарат, съобщи председателят на Българският антарктически институт Христо Пимпирев.

23-та Българска антарктическа експедиция продължи съвместните изследвания с Испания и Португалия по проекта „Постоянната замръзналост и промените на климата в района на Южношетландксите острови – ПЕРМАФРОСТ”.

Тримата български алпинисти, част от експедицията, изкачиха един от най-високите върхове на планината Тангра. планина в Антарктида и да се завърнат живи и здрави. Дойчин Боянов, Николай Петков и Александър Шопов стъпиха на т. нар. Иглен връх, който досега не е бил достъпван от човешки крак.

Тази година България ще е домакин на XXXVIII Консултативно съвещание по антарктическия договор. Срещата е между 1 и 10 юни в София. По същото време ще се проведе и XVIII Годишна среща на Комитета за опазване на околната среда. Ще бъде организиран и работен семинар за образование и популяризиране на дейностите, свързани с работата на консултативните съвещания по Договора за Антарктида.

Прочетена 1997 пъти