Сонда проби ледник в Антарктида

Ще проучва луна на Сатурн

Четвъртък, 09 Април 2015

Сондата Icemole, която ще проучва луната на Сатурн е успяла да извади незамърсена проба от вода, която е била затворена в ледник, намиращ се в южна Антарктида, милиони години. Проектът Enceladus Explorer (EnEx), чиито успех е пробива на ледника, е на Германския космически център (DLR). Работата по сондата Icemole започва през 2012 като нейното предназначение е да изследва луната на Сатурн Енцелад, за която има данни за огромен океан под 39-километрова ледена покривка.

През ноември 2014 година немските учени забелязват промени в работата на сондата и установяват, че те се дължат на пробиването на ледената кора на ледника в южна Антарктида и достигането до вода под нея. Изследователите вярват, че организмите в нея ще дадат нови познания за произхода на живота. Екипът е уверен в бъдещата реализация на мисията на Енцелад.

Покритата с лед сатурновата луна е едно от четирите небесни тела, за които се знае, че има течна вода под повърхността си. Другите три са Земята, луната на Юпитер Европа и друга луна на Сатурн – Титан.

Достигането до течната вода на Енцелад далеч няма да е толкова лесна задача, като на антарктическия ледник. Сондата ще трябва да бъде оборудвана с издържлива и надеждна сиситема за самостоятелна навигация и комуникация. В момента текат изпитания на методи за акустична навигация, които са базирани на ултразвукова технология съпроводена от сензори за движение и въртене заедно с инструменти установяващи посоката на магнитните полета.

Прочетена 1516 пъти Последно променена в Четвъртък, 09 Април 2015 07:30

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.