Радиовълни блокират дрони

Четвъртък, 15 Октомври 2015

Доказателство, че всяко действие има противодействие е изобретяването на устройство, което да засича и блокира дрони. Става дума за тбранителната система - AUDS, разработена от три британски компании. Тя се състои от радар, технология за проследяване и стройство, което не допуска приближаването на безпулотните летателни апарати.

Вместо да "стопява" самоуправляващите се летателни машини във въздуха като лазерната система на Boeing, AUDS обстрелва роботизираните самолети с нещо, което не ги разрушава - радиовълни. Операторите на дронове обикновено си служат с радиосигнали за комуникация и управление. AUDS използва комуникационната система на безпилотните апарати срещу самите тях. Устройството изпраща сигнали, които пречат на сигналите, изпращани дистанционно към летателната машина.

Когато дронът улови сигналите на AUDS, спира на едно място, тъй като няма информация накъде да лети. Противодронната система е в състояние да ги държи във въздуха на разстояние, докато батерията им се изтощи и паднат на земята.

AUDS засича дрон на 8 километра и използва софтуер за видео- и термични изображения, за да наблюдава летателната машина, пише Фокус. Заглушаващата технология не пречи на сигналите на комерсиалните или военните самолети, тъй като те използват криптирани сигнали. Има данни, че новата система се тества във Великобритания, САЩ и Франция, но все още не е ясно кога ще бъде достъпна за широка употреба.

Прочетена 797 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.