Борисов спря обществени поръчки

Сряда, 23 Март 2016

Премиерът Бойко Борисов разпореди инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство. „Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари“, заяви премиерът в края на февруари. Скандалът започна след като в средата на февруари премиерът разпореди да бъде спряна спорната обществена поръчка за магистрала "Хемус", която трябваше да бъде изпълнена за близо 1 млрд. лв. от фирми, които са свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и с директора на "Лукойл" Валентин Златев. Борисов призна, че прави опит да изчисти съмненията за скрити схеми и договорки.

"Когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил", каза премиерът. По-късно увери, че никой – нито в България, нито извън нея, не му е давал подобен съвет. В обществото се появиха коментари, че Брюксел е недоволен от факта, че големите обществени поръчки се печелят от едни и същи фирми, някои от които с неясна собственост.

Последваха още спрени поръчки, само дни по-късно. По нареждане на премиера, бяха спрени поръчки за над половин милиард лева, изчислиха медиите. Едната беше на Югозападното горско стопанство за 95 млн. лева за изграждане на горски пътища, а другата за близо половин милиард лева без ДДС, които МВР щеше да изхарчи за ново предприятие за лични документи. Бяха спрени и големи поръчки на община Варна.

Прочетена 376 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.