Картографи в народното събрание

Обясняват ползата от геопространствената информация на депутатите

Четвъртък, 12 Май 2016

Създаване на национален комитет за координиране усилията на всички заинтересовани страни за постигане на целите на международната Група за наблюдение на Земята GEO (Group of Earth Observations GEO) намери пълна подкрепа в народното събрание. Това стана на среща на представители на Българската картографска асоциация (БКА) с председателя на комисията по икономическа политика и туризъм към парламента инж. Петър Кънев и с председателя на комисията по културата и медиите Полина Карастоянова в края на април.

Срещата беше своеобразна кулминация на поредицата от прояви, които страната ни организира по повод обявената от ООН Международна година на картата 2015-2016 г.

Основната тема на срещата бе приложението на геопространствената информация в икономическото и културното развитие на България. БКА, която е и национален представител в Международната картографска асоциация, бе представена от водещи български учени и специалисти, които поставиха за обсъждане основни проблеми за картографията. Представителите на двете постоянни комисии към българския парламент приеха да съдействат за организирането на представителна картографска изложба на 30 ноември 2016 г. Целта е да покажат състоянието на българската картография и нейното място в света.

За да насърчат използването на резултатите от държавната и общинската администрация на страната и образователната сфера, двете парламентарни комисии приеха поканата за участие в Шестата международна конференция по картография и географски информационни системи (ICC&GIS). Те ще улеснят включването на следващата международна конференция по картография в календара на българското председателство на ЕС през 2018 г.

Участниците в срещата се обединиха около убеждението за внасяне на промени в Закона за геодезията и картографията, които да повишат качеството на българската картографска продукция.

Пълна подкрепа от всички участници в срещата получи и предложението за създаване на национален фонд „Българско картографска наследство“ като част от културното наследство на страната. Отбелязана бе и необходимостта от активиране на дейността на Комисията по местните наименования. Предложено бе БКА да посочи свой представител, който да участва експертно в разработката на проблемите на геопространствената информация в работата на комисиите на парламента.

В края на срещата БКА представи свое дарение от съвременни карти и атласи за библиотеката на Парламента. Това е второто дарение, което БКА прави, след посрещнатото с изключителен интерес попълване на раздела за България на картографската колекция на Библиотеката на ООН в Ню Йорк.

Прочетена 447 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.