Павлова в ролята си на доктор по икономика:

Разцвет на регионите се постига с хубава градска среда

Петък, 13 Май 2016

Заетостта и заплащането не са единствените фактори, които задържат младите хора в регионите – на тях трябва да им бъдат предоставени подходящи възможности за образование и развитие, добро здравеопазване, задоволителна инфраструктура и хубава градска среда, каза Лиляна Павлова по време на лекция пред студенти в Американския университет в Благоевград. Пред тях тя представи регионалните политики като инструмент за насърчаване на инвестиционната привлекателност и развитието на регионите.

Министър Павлова влезе в ролята си на доктор по икономика и запозна студентите с комплексния процес на регионално развитие и представи пред тях факторите и аспектите - социални, икономически и екологични, които са във фокуса на ефективната регионална политика.

Най-успешният модел за териториално развитие на България е умереният полицентричен модел, каза министър Павлова. Тя обясни, че според него акцентът се поставя върху подкрепата на областните центрове, тъй като те са двигател на развитие за целия регион, но в същото време трябва да се инвестира и в малките градове, за да се предотврати обезлюдяването им.

Павлова подчерта важността на публично-частните партньорства и изпълнението на приходоносни проекти с помощта на финансовите инструменти. Тя обясни, че Европейската комисия все повече насърчава реализацията на проекти, средствата от които могат да бъдат реинвестирани в други проекти, което увеличава неколкократно ефектът от тях.

Прочетена 448 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.