Паметник на българския кан Алцек в Италия

Петък, 15 Юли 2016

"През времето на Константин, когато Кубрат, повелителят на казаната България и на котрагите, умрял и оставил петима синове, като им завещал никога да се не разделят със съвместното си живеене, чрез което те навсякъде ще господарстват и няма да бъдат поробени от друг народ, не след много време от смъртта му тия негови петима синове дошли до несъгласие, разделили се един от други, като се отцепил всеки от тях с подчинения нему народ."

Теофан

Първият паметник на български владетел извън българските земи – така определиха откриването на паметника на кан Алцек в Италия инициаторите – българският център „Просветление”, фондация „Трежър” и МВнР.

2,2-метровият паметникът от 8 юни се издига в италианското градче Челе ди Булгерия (Celle di Bulgheria). Общината е с около 2 хиляди жители в провинция Салерно на южната област Кампания. Тя е разположена в полите на планината Булгерия, която с внушителната си надморска височина от 1225 метра представлява природен феномен, тъй като се извисява в равнина без други височини наоколо.
Освен българския посланик, на откриването беше кметът на Челе ди Булгерия Джино Марота и на Велики Преслав Александър Горчев. Тук бе българският посланик при Светия престол проф. Кирил Топалов, почетни консули и кметове на осем общини от областта. Особена тържественост на събитието придаваха украсените с български и италиански знамена улици и площади, както и изпълнението на националните химни на двете страни. Тържеството приключи с изявите на местни фолклорни певци.
Кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав подписаха споразумение за побратимяване на двете общини. По поръчение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева на кмета Джино Марота бе връчен почетен медал за заслугите му за развитието на италианско-българските отношения.
Посланик Марин Райков обърна специално внимание на историческите извори, които свидетелстват за заселването на предвожданите от Алцек прабългари по тези земи и пожела Челе ди Булгерия да се превърне не само в символ на българско-италианското приятелство, но и в туристическа дестинация за българите, които посещават Италия, както заради културно-историческите връзки, така и заради изключителната красота на природата в региона.
Кан Алцек е смятан за син на Кубрат и брат на Аспарух. Той предвожда панонските прабългари при заселването им на териториите на Лангобардското кралство. Историкът Павел Дякон свидетелства, че при управлението на Гримоалд Първи (Grimoaldo I), крал на лангобардите и на Италия през 662-667 г., кан Алцек получава титлата гасталд - кралски велможа, управляващ административен окръг с граждански, военни и юридически задължения. По-късно неговият син Ромуалд Първи Беневентски (Romualdo I di Benevento) му предоставя земи, в които да се засели заедно с воините си.
През 1988 г. посланик Райко Николов, баща на настоящия български посланик, установява връзки с Челе ди Булгерия. Преди две години посланик Марин Райков лансира идеята за издигането на паметник на кан Алцек. Статуята е дело на скулптура Дишко Дишков със съдействието на доц. Николай Нинов.

Градчето си има църква, която се казва Света София, а тесните улички в стария център се наричат Стендино – като напомням за червата на животно. Типичната храна, приготвяна в Челе ди Булгерия, е бобът със зеленчуци в глинено гърне, както и сирене с домати и зеленчуци в гювече.

Челе ди Булгерия е свързано с България, а благодарение на новия паметник може действително да стане място за посещение от съвременните българи.

Прочетена 706 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.