Спътници на ЕКА засякоха труса в Италия

Събота, 10 Септември 2016

renzo piano italy earthquake rebuilding dezeen sq Custom

Топархитект: Италия има нужда от 50-годишен план за защита от земетресения

renzo piano italy earthquake rebuilding dezeen 2364 ss 0 1024x731 Custom


Спътниците "Сентинел" на Европейската космическа агенция успяха да картографират движението на земната повърхност по време на земетресението в Италия в края на август. Данните показват разместване с 23 см, докато 20-километровият разлом е раздрал Апенините през нощта в сряда миналата седмица. Учените ще използват информацията, за да разберат по-добре какво е причинило земетресението с магнитуд 6,2, което взе над 300 жертви.
Най-засегнатият град е Аматриче, но пострадали са също Арката, Акумоли, Пескара дел Тронто.
Картата е направена от наблюденията на спътниците преди и след земетресението. Разместването на земния слой е в 25-километров елипсовиден район между градовете Норча и Аматриче. Разломът е дълъг около 20 км, като средното пропадане в дълбочина по разлома е около половин метър. По-голямата част от приплъзването е била в дълбочина, съвсем малко от разместването е достигнало до повърхността.
Разместването е концентрирано в два участъка. Това означава, че вероятно пропукване е имало по два отделни сегмента на разлома.
Спътниците "Сентинел" 1а и "Сентинел" 1b обикалят Земята, като заснемат цялата суша поне веднъж на шест дена. Бързото им връщане над определено място означава, че те са могли да направят измервания над централна Италия още в петък след земетресението, а след това и в събота.

Същевременно световноизвестният архитект Ренцо Пиано заяви, че Италия се нуждае от 50-годишен план за защита от земетресения по повод поредната трагедия на Апенините, отнела живота над 290 души. След земетресението от 6,8 по Рихтер в края на август, италианският премиер Матео Ренци поиска съвети от експерти за възстановяването на засегнатия от район в Централна Италия.
Според Пиано, Италия трябва да подобри сеизмичната устойчивост на сградите по цялото протежение на планинската верига Апенини. Това според него е проект, който ще продължи 50 години. Тази дългосрочна инициатива ще се нуждае от принос от целия свят, е казал още архитектът.

Ренцо Пиано е на 78 години и сред най-прочутите сгради, проектирани от него, са Центърът "Помпиду" в Париж и небостъргачът в Лондон с формата на къс стъкло.
Архитектът имаше принос към възстановяването на италианския град Акуила, пострадал тежко от земетресението през 2009 г. Там Ренцо Пиано следеше работата по строителството на нова концертна зала.

Сеизмолозите предупреждават, че районът от Италия до Турция е силно земетръсен, защото там се срещат евроазиатската и африканската плоча.

Учените припомнят, че разрушителността на земетресение зависи не само от неговата сила, но и от местонахождението му, отдалечеността му от епицентъра и неговата дълбочина.
Земетресенията могат да възникнат близо до повърхността или в земните дълбини. Повечето трусове се случват на по-малка дълбочина, според Американския геоложки институт.
Земетресението в Италия е много плитко – между 4 и 10 км. За сравнение – земетресението в Мианмар в същия ден е с магнитуд 6,8 е било по-дълбоко - на 84 километра под земната повърхност, което се смята за средна дълбочина. Плитките земетресения обикновено са по-опустошителни от дълбоките. Сеизмичните вълни от дълбоките трусове трябва да изминат по-голямо разстояние към повърхността, при което губят енергия.

Прочетена 839 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.