Откриха екзопланета само на 4 светлинни години от Земята

Събота, 10 Септември 2016

Най-близката планета извън Слънчевата система, която орбитира около най-близката до Слънцето звезда и се намира в "обитаемата й зона", бе открита от екип от астрономи в университета "Куин Мери" в Лондон. Планетата, наречена Проксима Б, се намира само на 4,2 светлинни години от Земята или 40 трилиона км и обикаля около червеното джудже Проксима Кентавър – най-близката до нашата планета звезда.
Учените са открили Проксима Б, след като са анализирали и проверявали данни от Европейската южна обсерватория в Чили над две години.

Проксима Б е приблизително 1,3 пъти по-масивна от Земята и обикаля около звездата си за 11,2 дни. Според учените планетата е скалиста като Земята, а тепърва ще се изяснява дали има атмосфера, съдържаща ключови за биологически живот химикали като метан.

При наличието на атмосфера специалистите допускат, че температурите на въздуха на планетата ще са от порядъка на 30-40 градуса. При липсата на атмосфера стойностите им ще са между 28,9 и 40 градуса под нулата.
Въпреки предполагаемите благоприятни условия за живот, обитаемостта на планетата е под въпрос заради радиационното излъчване от централната й звезда, което е 100 пъти по-силно от това, което Земята получава от Слънцето.
След 1995 г. астрономите са открили около 3500 екзопланети, но всички те са твърде отдалечени. Относителната близост на Проксима Б до Земята дава възможност на учените да се сдобият с нейно изображение, което ще улесни изследванията им, и дори да планират бъдещи космически мисии до нея при наличието на подходящи технологии.

Прочетена 535 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.