Втори семинар по спътникова геодезия и йоносферни изследвания

Понеделник, 14 Ноември 2016

8 – 9 август, 2016, Берлин, Германия

Любка Пашова

НИГГГ - БАН

За втора поредна година в Берлинския технически университет се проведе двудневен работен семинар, посветен на актуални теми от областта на спътниковата геодезия и изследванията на йоносферата в рамките на работна група 4.3.3 „Комбиниране на наблюдателни техники за многомерно моделиране на йоносферата“ към Международната асоциация по геодезия (МАГ) и на няколко изследователски проекта. Семинарът бе организиран от Института по геодезия и геоинформационни науки на Техническия университет на Берлин, Технологичния университет К. Н. Тооси на Техеран, Иран и Департамента „Геодезия и дистанционни изследвания“ на Германския изследователски център по геонауки GFZ в Потсдам. Първоначалната идея на тези семинари е свързана с провеждането на общи срещи на геодезисти и други учени от целия свят, които да споделят резултатите и да обсъждат най-новите постижения от изследванията на земната йоносфера.

Семинарът бе открит с приветствени думи от проф. Харалд Шу, президент на Международната асоциация по геодезия. Д-р Махди Ализадех, председател на организационния комитет, също отправи привествени думи към участниците и разясни мотивацията и целите на организираната научна среща. Тематично семинарът бе разделен на две сесии. Първата научна сесия бе с основен фокус върху мониторинга и моделирането на земната йоносфера: чрез използване на съвременни математически подходи и наблюдения от перманентни GNSS станции, разработване на регионални модели и изследвания на локални особености на йоносферата, разработване на софтуерни програми за оценка на различни компоненти при GNSS високоточно позициониране в реално време; изследвания, посветени на физиката на йоносферата: изучаване глобалната морфология на йоносферното „блещукане“ (scintillation) в F-слоя по GPS FS3/COSMIC данни от радиоокултация, методи за установяване на случаи и интензифициране на йоносферното „блещукане“ от GNSS наблюдения, възможности за научно сътрудничество в областта на GNSS приложенията в България, оценка на точността при GNSS позициониране в случаи на йоносферни смущения, възможности за силни слънчеви изригвания и взаимодействия със Земята.

Във втората сесия се проведе обща дискусия, в която д-р Михаел Шмид от Техническия университет в Мюнхен представи дейностите на Под-комисия 4.3 „Дистанционно изследване на атмосферата“ на МАГ и научната проблематика, работата и съвместните работни групи, създадени през последната година. Участниците в семинара бяха информирани за дните, посветени на Глобалната геодезическа система за наблюдение на Земята (GGOS), проведени през октомври 2015 г. във Франкфурт. Разработени са вече три приоритетни области на GGOS: Тематична област 1: Унифициране на височинните системи; Тематична област 2: Мониторинг на георискови процеси; Тематична област 3: Изменение на средното морско ниво, вариации и прогнозиране. Обсъден бе въпросът за създаване на четвърта тематична област, свързана с изследвания на атмосферата, включително въздействието на тропосферата и йоносферата върху съвременното общество, дългосрочните изменения на атмосферата и нейната роля в гравитационните спътникови мисии. Двете сесии бяха съпроводени с обсъждания и дискусии по разглежданите теми.

След работната среща на втория ден, следобед за заинтересованите участници бе организирана екскурзия до германския аерокосмически център DLR в Neustrelitz, разположен на около 100 км северно от Берлин. По време на посещението бяха представени изследователските дейности и най-новите разработки на центъра, основната научна инфраструктура на центъра за дистанционни изследвания и радио-телескопите, като част от научната инфраструктура на Европейската космическа агенция. Д-р Майнул Хоук от Института по комуникации и навигация, DLR, Neustrelitz направи кратка презентация за разработения TEC модел и йоносферните изследвания, извършвани в DLR центъра.

В семинара взеха участие над 20 изследователи от 10 различни институции и от 11 държави, в т.ч. Германия, Аржентина, Бангладеш, България, Виетнам, Иран, Испания, Китай, Нигерия, Полша и Тайван.

За информация:

http://www.iag-aig.org/index.php?tpl=text&id_c=50&id_t=687.

Прочетена 409 пъти Последно променена в Понеделник, 14 Ноември 2016 15:02

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.