Печат на тази страница
Новините

Карти на Антарктида в експозицията TERRA AUSTRALIS INCOGNITA

Петък, 13 Януари 2017

Изложбата TERRA AUSTRALIS INCOGNITA ("Непозната Южна земя") с карти на Антарктида бе открита през декември в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по инициатива на директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.
"Непозната Южна земя" е проект на програмата ЕКОАНТАР на Българския антарктически институт. Проектът проследява историята на картографията на Антарктида от 15-и век до днес. Целта е да се обърне специално внимание на българския принос и да се привлече общественото внимание към последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент, както и да се апелира за опазване на неговата уникална флора и фауна.
Инициативата бе част от събитията през Международната година на картата (2015-2016) и е свързана с Международния ден на Антарктида, който се отбелязва на 1 декември. Проектът се реализира в рамките на честванията на 25-годишнината от подписването на Мадридския протокол за опазване на околната среда към Договора за Антарктика. Свързан е и с 25-ата българска антарктическа експедиция и с Климентовите дни на Софийския университет.

Прочетена 447 пъти Последно променена в Петък, 13 Януари 2017 15:40