Парламентът отпусна още милиард за енергийна ефективност

Сряда, 18 Януари 2017

Националната програма за енергийна ефективност ще разполага с още 1 млрд. лв. Това бе решено днес след като народните представители приеха проекта за решение за продължаване на програмата. Със „за“ гласуваха 109 депутати, 11 гласуваха „против“, а 32 се въздържаха.

По време на дебатите в пленарна зала министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова заяви, че във всички 28 области в страната се реализират и има одобрени сгради за финансиране по програмата за саниране, а гражданите не се делят на политически принцип. Според нея Националната програма за енергийна ефективност е най-мащабната социално-икономическа програма, насочена към българските граждани директно и пряко, като дава 100% субсидия и безвъзмездна подкрепа.

Критики се изразиха от страна на ПГ на „БСП лява България“ - Георги Търновалийски, посочи, че управляващите искат увеличение на ресурса по програмата точно с 1 млрд. лева без анализ и мотив защо точно това е исканата сума. Според него програмата е предизборно обещание на ГЕРБ. Народният представител Дора Янкова обясни, че няма спор, че има екологичен, икономически и социален ефект от програмата, но от БСП смятат, че с този публичен ресурс са могли да се направят двойно повече сгради. Тя подчерта, че е необходим контрол за всеки лев, който отива по програмата, със съзнанието, че това е ресурс на българския народ. Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че макар и почти всички да говорят против програмата за саниране, че не е добра, целесъобразна или достатъчно солидарна,не предлагат алтернатива. Той определи конструктивното укрепване на сградите като един от най-важните ефекти от програмата за саниране. Костадин Марков от ПГ на РБ призова депутатите от БСП да гласуват за програмата за саниране, защото това ще е единственото нещо, което ще върви, ако те дойдат на власт, заради спирането на програми по време на тяхно управление. Рамадан Аталай от ДПС се обърна към ГЕРБ и заяви, че не са могли да разсеят съмненията в обществото, че в програмата за саниране има опорочени дейности. Според него трябва да се обърне внимание на малките населени места и еднофамилните жилищни сгради, иначе съмнението, че средства от данъци отиват в големи населени места, чиито избиратели са от определена политическа сила, остават. Манол Генов от БСП посочи, че такова чудо като програмата за саниране няма нито в Европа, нито в света. Според него средата за корупция, която се създава с програмата е уникална, а прозрачността е пълен хаос.

Прочетена 483 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.