При картографиране откриха подводно свлачище на Големия бариерен риф

Петък, 10 Февруари 2017

Голямо подводно свлачище, което по всяка вероятност е предизвикало унищожително цунами преди около 300 000 години, беше открито в дълбините на австралийския Голям бариерен риф. Древното свлачище, предизвикано от мощно земетресение, довело до цунами с вълни от 27 метра, беше открито изненадващо от учени, които са извършвали 3D картографиране на района. Досега учените са попаднали на осем подводни хълма „по средата на нищото“. Те са открили и необичаен кратер, изследвайки териториите наоколо, каза Робин Бийман от университета „Джеймс Кук“, който е един от съавторите на проучването.

Открито е и голямо парче земя, за което се предполага, че е било откъснато от сушата. То е дълго 20 км и широко 8 км. Свлачището, което е открито на около 75 км от бреговете на щата Куинсленд, Австралия, е голямо общо 32 куб. км или 30 пъти размера на Улуру – известното скално образувание в северните части на Централна Австралия, високо 348 м. Учените са определили възрастта на свлачището като са изследвали корали по един от хълмовете му. Според данните най-старите коралови фосили там датират отпреди 302 000 години.

И макар подобно мащабно свличане на земя да е предизвикало и също толкова мощно цунами, според Бийман голяма част от силата му е била овладяна от Големия бариерен риф, който е послужил като преграда между Австралия и опустошителните вълни.

Бариерният риф е една от най-популярните природни забележителности в света и се разпростира на над 2300 км по североизточното австралийско крайбрежие. Но макар и голяма част от морското дъно да е картографирано на 3D, големите размери на рифа означават, че една значителна част от него все още не е изследвана.

Прочетена 621 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.