МРРБ със съобщение за програмата за енегрийна ефективност

Четвъртък, 23 Февруари 2017

Министерството на регионалното развитие и благоустройството излезе със съобщение отностно Националната програма за енергийна ефективност в отговор на скорошни публикации в медиите. Публикуваме го едно към едно:

"Във връзка с разпространена информация в печатни и електронни медии, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, известна като програмата за саниране, е замразена или спряна, пресцентърът на МРРБ уточнява, че това не отговаря на фактите и обективната действителност.

В съобщение на МРРБ от 22.02.2017 г. ясно и категорично е посочено, че за Програмата има гарантирано държавното финансиране от 2 млрд. лв., които ще обезпечат всички сключени до януари 2016 г. договори за целево финансиране, които са 2022.

Поради индикации за зачестили случаи на недоволство от бавния процес на анексиране на договорите за целево финансиране от страна на „Българска банка за развитие“АД (ББР), министърът на регионалното развитие и благоустройството, с писма от 14.02.2017 г. и 22.02.2017 г., е дал указания към банката да бъдат подписани всички заявени искания за сключване на анекси към текущите 2022 договора до достигане на разполагаемия финансов ресурс.

Всички плащанията по вече сключените договори между общините и избраните изпълнители за отделните дейности по обновяване на сградите се извършват от „Българска банка за развитие“АД в съответствие с ангажиментите на тристранно подписаните договори между ББР, областен управител и община.

МРРБ не е част от този процес, съгласно приетите с ПМС18/2015 г. методически указания към Програмата.

От регулярно събираната от МРРБ информация за разплатените суми от страна на ББР към фирмите – изпълнители е видно, че към дата 30.01.2017 г., те възлизат на 488 017 939,71 лева.

МРРБ отново обръща внимание, че при наличие на свободен финансов ресурс по Програмата след сключването на всички анекси към текущите договори, ще бъде възстановено сключването на нови договори за целево финансиране с „Българска банка за развитие“АД.

Ръководството на МРРБ потвърждава изразената публично позиция, че Програмата е важна за хората и бизнеса, и следва тя да продължи при наличие на осигурено финансиране, висок контрол и ясни критерии за обхвата на допустимите дейности, които да не подлежат на тълкуване."

Прочетена 797 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.