Колайдерът откри нови частици

Понеделник, 20 Март 2017

Големият адронен колайдер в ЦЕРН е открил нова система от пет частици, съдържащи чаровни кварки. Частиците са открити при възбудено състояние - състояние на частиците, при което те има по-висока енергия, отколкото абсолютния им минимум или основно състояние - на една частица, наречена "Омега-си-нула", Ωc0. Тази Ωc0 е барион, частица с три кварка, съдържаща два "странни" и един "чаровен" кварк. Барионите тежки съставни (не елементарни) частици, сред които са известните ядрени частици неутрон и протон, които изграждат почти цялата материя.

Ωc0 се разпада чрез сблъсък с голямата сила в друг барион, наречен "кси-хиперон-c-plus", Ξc+ (съдържащ "чаровен", а "странен" и "горен" кварк) и каон K-. Тогава частицата Ξc+ се разпада на свой ред в протон p, каон K- и пион π+.

От анализа на траекториите и загубата на енергия в детектора за всички частици в тази последна конфигурация, екипът на LHCb може да се проследи назад първоначалното събитие - разпада на Ωc0 – - и неговите възбудени състояния. Тези състояния на частиците се именуват според стандартната конвенция, Ωc(3000)0, Ωc(3050)0, Ωc(3066)0, Ωc(3090)0 и Ωc(3119)0. Числата показват техните маси в мегаелектронволта (MeV), измерени чрез LHCb.

Това откритие стана възможно благодарение на специализираните възможности на детектора LHCb за точно идентифициране на различни видове частици и също благодарение на големия набор от данни, натрупани по време на първото и второто пускане на Големия адронен колайдер. Тези две серии данни позволяват петте възбудени състояния да бъдат идентифицирани с огромно ниво на статистическа значимост - което означава, че откритието не може да е само статистическо отклонение на данните.

Следващата стъпка ще бъде определянето на квантовите числа на тези нови частици - характерни числа, използвани за определяне на свойствата на отделната частица. Това откритие ще допринесе за разбирането на това как трите кварки се обвързват в един барион и се свързват в мултикваркови системи като например тетракварки и пентакварки.

Прочетена 324 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.