Народът срещу СОС

Сряда, 10 Май 2017

Столична община отхвърли правото на референдум срещу застрояването в „Младост”

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли възможността за провеждане на референдум в район "Младост" срещу застрояването , иницииран от инициативен комитет "За зелен Младост". Референдумът е за забрана на строителството в района.

Аргументите за отхвърлянето на референдума са незаконосъобразност на поставените въпроси, както и тяхната неяснота, твърди шефът на комисията по устройство на територията в СОС Силвия Христова.

По думите й първият въпрос съдържа промяна на общия устройствен план, но този план се приема от министерският съвет, а не СОС. Няма как въпросът да бъде преформулиран така, че да бъде законосъобразен.

В него има термини като "съществуващи зелени площи", "междублокови пространства", "погранични територии на паркове", които не са ясни.

"Не можем да бъдем сигурни, ако преформулираме въпроса, че всички 8 822 граждани, които са се подписали под този въпрос ще бъдат съгласни с такова преформулиране", каза Христова.

По думите й вторият въпрос е противоконституционен, той не може да бъде редактиран, защото така ще се промени смисълът и гражданите ще бъдат подведени. Във въпроса има термини, които не са ясни като "междублоково пространство", посочи Христова.

"Съществуват механизми, по които съвсем отговорно да бъдат решени проблемите на "Младост". Районният кмет трябва да дефинира проблемните терени и СОС да вземе решение по конкретните проблеми", твърди Христова.

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева коментира, че СОС неглижира желанието на 14 000 жители на квартала в София. Иванчева обеща да отнесе в съда решението на СОС. По повод коментара от страна на общината, че въпросите са неправилно формулирани, архитект Румен Русев, който е и зам.-кмет на "Младост" отговори: "Много е трудно да се формулират законосъобразни въпроси, без хората да се допитат до специалисти. Жителите на "Младост" са изразили онова, което мислят и не прави чест на общинския съвет да не зачита мнението им", смята архитектът.

Прочетена 284 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.