Днес заминава първата група на българската антарктическа експедиция

Сряда, 15 Ноември 2017

Днес (15 ноември) в 19:05 ч. с полет на „Алиталия“ ще отпътува първата група от 26-ата българска антарктическа експедиция. Това съобщиха от Българския антарктически институт.

Деветимата полярници, които ще имат тежката задача да разконсервират базата на о-в Ливингстън, са командирът на българската станция на ледения континент инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Цветан Василев, енергетиците Станимир Модев и Йордан Тодоров, геодезистът доц. д-р инж. Борислав Александров, геологът д-р Стефан Велев, физикът Васил Гурев и логистиците Драгомир Матеев и Николай Чальов.

Маршрутът на групата включва граждански полети: София – Рим, Рим – Сантиаго де Чили, Сантяго де Чили – Пунта Аренас. От там полярниците ще продължат със самолет на бразилските военно-въздушни сили до съседния о-в Кинг Джорж, където ще се качат на борда на наетия 23-метровия ветроходена кораб „Аустралис", за да стигнат до крайната точка о-в Ливингстън.

За съжаление ограничения обем на трюма на кораба ще позволи доставката на минимално количество пресни хранителни продукти, които в момента се товарят в аржентинското пристанище Ушуайа, така че до пристигането на испанския кораб Хесперидес около Коледа менюто в базата ще се състои главно от варива и консерви от запасите от предните години.

Паралелно с разконсервирането на базата и извършването на някои наложителни ремонти тримата специалисти в групата ще започнат своите изследвания в областта на геологията, сеизмологията и геодезията.

Мисията на Борислав Александров по време на 26-ата експедиция ще бъде изследване на климатичните промени, в частност динамиката на нивото на океана. Първата експедиция на геодезиста, добре познат на гилдията, е преди 19 години.

Прочетена 381 пъти Последно променена в Сряда, 15 Ноември 2017 08:54

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.