ДНСК започва проверки за обезопасяването на строежите

Сряда, 29 Ноември 2017

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов разпореди да бъдат извършени проверки по отношение законосъобразността на одобрените планове за безопасност и здраве и проверки на място на започнатите, но невъведени в експлоатация строежи от всички категории. Заповедта за извършването на инспекциите е изпратена до всички началници на Регионални отдели „Национален строителен контрол“ на територията на цялата страна. Това съобщиха от пресслужбата на ведомството. Причината за масовите проверки са констатираните нарушения при обезопасяването на строежи.

Съгласно разпорежданията, при констатиране на недостатъчно обезопасяване, ще бъдат дадени предписания на отговорните участници в строителния процес за предприемане в най-кратки срокове на всички допустими конкретни мерки за допълнително обезопасяване – поставяне на предпазни мрежи по фасадите, изграждане на пешеходни проходи и навеси, монтиране на обезопасителни заграждения при отворите на шахти и стълбища и укрепване на строителните огради.

При констатиране на нарушения незабавно ще бъдат налагани глоби или имуществени санкции по реда на Закона за нарушенията и наказанията и Закона за устройство на територията.

От ДНСК акцентират и върху необходимостта техническите органи към общинските администрации, независимо от категорията на строежа, да извършват превантивен контрол, свързан с достъпа и външния вид на строителните ограждения.

Инспекторите ще следят и за наличие на информационна табела, на която изрично да са посочени отговорниците по безопасност, здраве и охрана на труда.

Прочетена 375 пъти Последно променена в Сряда, 29 Ноември 2017 08:38

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.