Проектонаредба предвижда oтписването на вещи лица, бавещи дела

Вторник, 05 Декември 2017

Министерство на правосъдието предлага въвеждане на конкретен критерий за бързина на експертизите, по който вещите лица ще могат да бъдат заличавани от списъците, ако затрудняват процеса. Мярката ще се въведе, за да подобри бързината на процеса и качеството на изготвяните експертизи. Това ще бъде част от основните промени, заложени в проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Предвиждат се по-високи критерии при подбора на вещи лица и съответно по-високо заплащане на труда им. Проектът е публикуван за обществено обсъждане след продължителен дебат, като са отразени предложения от участниците в извънредно заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, проведено на 21 ноември.

Едно от условията, на което ще трябва да отговарят специалистите, за да бъдат вписани в списъка на вещите лица, е да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ или „бакалавър“. Като мотив за изискването от ведомството са посочили, че високата образователна степен е предпоставка за задълбочени знания в областта на науката, изкуството или техниката. Не се лишават от възможността да бъдат вещи лица и специалисти, които са със завършено средно образование, като изискването за тях е обвързано с по-дълъг професионален стаж.

С проектонаредбата се увеличава размерът на почасовото възнаграждение на вещите лица, като същото се определя като 3% от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата. Експертите вече ще получават и допълнително възнаграждение за работа в почивните дни, но само когато изрично от възложителя е посочено, че експертизата следва да бъде извършена в условията на извънреден труд.

Целият текст се намира на страницата на министерството на правосъдието на адрес: http://www.justice.government.bg/15/ или на страницата на Портала за обществени консултации:  http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3140.

Коментари може да се изпращат до 05.01.2018 г.

Прочетена 180 пъти Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 15:21

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia at abv.bg
office at geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.