Без паркиране в центъра на София в дните с повишено замърсяване на въздуха

Сряда, 17 Януари 2018

На заседание вчера (16 януари) комисията по околна среда към Столичния общински съвет разгледа и подкрепи предложение, представено от зам.-кмета по околна среда на София Йоана Христова, за промяна в част от елементите към механизма за реакция при замърсяване на въздуха в столицата. Механизмът е част от Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на Столична община до 2020 с над 100 мерки, а докладът с окончателния му вариант предстои да бъде разгледан и приет на заседание на Столичния общински съвет на 25 януари 2018 г.

Новите мерки включват: забрана за паркиране в части или в цялата синя зона, забрана за влизане в карета от центъра, сезиране на КАТ за масирани проверки и въвеждане регламент за навлизане на МПС в Зона „Център“ на принципа четни и нечетни номера на автомобилите. Мерките ще се прилагат в две ситуации – при отчитане на прогнозна стойност, надвишаваща 200 мг/кв.м. в два последователни дни или при реално отчетено замърсяване от над 200 мг/кв.м. в два последователни дни на две от градските станции или за един ден на четири от градските станции. Допълнително ще се въведе и т.нар. „зелен билет“ на цена от 1 лв. на ден за целия градски транспорт. Мерките ще се прилагат заедно или поотделно по преценка на екипа на Столична община.

С комисията отпадат предишните мерки за увеличение на цената на синята зона от 2 лв. на 4 лв. в дните с очаквано превишение и безплатно паркиране в буферните паркинги срещу документ за масов градски транспорт (билет или карта) за съответния ден.

От комисията подкрепят даването на мандат на кмета на Столична община за внасяне на предложения за промяна в националното законодателство, касаещо поставяне на стикери за екологичния клас МПС. Промените предвиждат да се даде възможност на общините да ограничат движението на МПС според екологичния клас в случаи на необходимост.

Прочетена 468 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.